Plakat
W sobotę, 26 października do Muzeum Zamoyskich zawitała grupa studentów z różnych stron świata w ramach projektu promującego dziedzictwo kulinarne i najpiękniejsze zakątki Lubelszczyzny.
„Smaki Lubelszczyzny bez granic – Tastes of Lubelszczyzna without borders” to projekt kulinarno-krajoznawczo-lingwistyczny adresowany do studentów-cudzoziemców studiujących w Lublinie. Organizatorem przedsięwzięcia jest Fundacja Regionalia Lubelszczyzny promująca nasz region.
W pierwszej edycji, w maju 2019 roku, wzięli udział studenci z różnych krajów reprezentujący lubelskie uczelnie. W ramach projektu wspólnie przygotowali regionalne potrawy w Studio Kulinarnym „Sokowirówka” w Poniatowej oraz odwiedzili uzdrowisko Nałęczów.
W tegorocznej, drugiej edycji w Studio Kulinarnym „Kuchnia Brudzia” studenci pod kierownictwem Pana Jacka Jakubczaka, Prezesa Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, przygotowali pierogi nowodworskie, pieczone pierogi z kaszy gryczanej z serem, pierogi z kapustą i grzybami, bigos, kapustę z grochem, żurek z jajkiem, a po wspólnej degustacji odwiedzili Kozłówkę i zwiedzili Pałac, Powozownię oraz Galerię Sztuki Socrealizmu. W październikowej edycji uczestniczyli studenci z Tajwanu, Tajlandii, Brazylii, Emiratów Arabskich, Niemiec, USA, Portugalii, Szwecji oraz Hiszpanii uczący się w lubelskich ośrodkach naukowych.
Wydarzenie patronatem objął Jarosław Stawiarski, Marszałek Województwa Lubelskiego, a Muzeum Zamoyskich w Kozłówce zostało jednym z partnerów.